examination

This is an old text I wrote in Dutch about the dutch ham radio exam:

Door het experimenten met elektronica en wifi kwam ik in aanraking met het radio amateurisme, dat leek me toch ook wel wat om te mogen experimenteren met zend en ontvangst apparatuur en om verbindingen te kunnen maken met amateurs over de hele wereld op zoveel verschillende manieren en modes
ik had al wel eens wat geknutseld met zendertjes voor de 3 meter (omroep) band en de 27mhz (cb citizen) band maarja om een echte zendamateur te worden moet je eerst een vergunning halen.

Maar eens vragen aan een radio amateur die ik ken via het wifi forum, erwin (pe2er) hoe dat nou precies in zijn werk gaat, hij stuurde me een url van de website van de veron, na enig zoeken op die website vond ik daar ook de website van de afdeling twente. Verder kon ik er over het behalen van een vergunning vinden dat je hiervoor een examen af moet leggen en dat er in hengelo een cursus gegeven wordt, ook las ik op die website dat het clubgebouw waar de cursus gegeven wordt op zaterdag middag open is voor radioamateurs.
De volgende zaterdag waag ik het er maar eens op en rij naar dat clubgebouw om daar eens wat meer informatie te vragen en me eventueel aan te melden voor de cursus. ik had wat pech dat de cursus al in september begonnen was maar als ik goed me best deed en gezien me vooropleiding kon ik nog wel instappen in het 2de en laatste jaar van de cursus. Na wat verdere informatie gevraagd te hebben en ook al en boek besteld te hebben spreek ik af dat ik de volgende vrijdag meteen maar op de cursus kom.

De cursus die gegeven wordt door Koen Wieringa, PA3BHU. duurde helaas maar tot het examen van maart en dan begon de zomerstop dus moest ik zelf verder leren, Ik nam me voor om voor November aan te melden voor 2 examens, Novice en F mocht ik dan de F niet halen kon ik altijd al vast beginnen met de Novice. In Augustus begon gelukkig de nieuwe cursus weer dus ik had nog 2 maanden over om mezelf daar nog wat bij te spijkeren en vragen te stellen over de onderwerpen waar ik thuis niet helemaal uit kon komen.

Ik had ook veel hulp van erwin (pe2er) en de website ham-radio.nl waar je een speciale examen pagina kunt vinden met de 10 laatste examens voor F en de 8 laatste examens voor Novice.

Dan was toch echt die grote dag daar, op 3 November 2004 moest ik examen doen. Volgens de papieren die ik van het Agentschap Telecom kreeg moest ik me s’morgens om 10:30 uur melden in Nieuwegein, ik had al gehoord van meerdere radioamateurs dat het s’morgens een hele rit zou worden vanaf enschede. Dus nerveus als ik was en veel te bang om te laat te komen ben ik om 7:00 uur samen met Mariska die mij onderweg gezelschap wou houden van huis vertrokken, dit was achteraf geen overbodige luxe want na een groot aantal files kwam ik dan om 9:30 uur aan bij het examencentrum. Na samen met Mariska wat gegeten en gedronken te hebben kwam ook Rick (pd2ro) aanrijden die ik al kende van de cursus.

Ok we mochten de examenzaal binnentreden nadat we bij de deur onze oproep kaart hadden laten zien. Na 3 kwartier had ik het volledige examen gemaakt en nogmaals doorgekeken of ik niet ergens een foutje had gemaakt, toen was het dus nog 3 kwartier wachten want het examen was in totaal anderhalf uur. Je mocht je stoel niet verlaten dus je moest echt 3 kwartier voor je uit staren en hopen dat je het goed had gedaan.
Dan eindelijk kwam de uitslag, als je voor jezelf de antwoorden zowel op het examenformulier als op het antwoorden blaadje had opgeschreven kon je controleren hoeveel fouten je gemaakt hebt. even werd het heel spannend maar met 13 fout was ik naar mijn mening geslaagd 🙂 Ik ben bij het verlaten van de hal nog even langs Rick (PD2RO) gelopen en helaas hij had het met 17 fouten net niet gehaald. S’middags was meteen het examen voor Novice en omdat ik me toch aangemeld had heb ik dit er ook maar bij gedaan. dit is eigenlijk voor mij niet zo interessant meer, maar voor de goede orde had ik 8 fouten dus ook geslaagd.

Er bestaat behoorlijk wat onduidelijkheid over hoe het nou allemaal gaat met de examens en ik hoop dat ik met mijn ervaring ook andere toekomstige radio amateurs een opzetje kan geven om toch eens bij een vereniging binnen te stappen en de nodige vragen te gaan stellen om daarmee mischien in de toekomst ook zelf eens voor dit examen op te gaan.

In dit verhaal spreek ik steeds over het examen F dit is na het wegvallen van de CW (morse) eis de FULL licence (volledige machtiging) geworden, de examens zijn vergelijkbaar met het oude C examen.